keskiviikko 1. helmikuuta 2012

PEIKKOJEN PARATIISIKSI?

"Suomussalmen Osuuspankki sulkee konttorinsa Ruhtinansalmella", ilmoittaa lehtiartikkeli. Muutama vuosi sitten isomman pankin kanssa fuusioitu vakavarainen pankki lopetetaan.
Sitähän tuolloin fuusiovaiheessa moni taisi jo epäilläkin.
Että iso lohnaisee pienen.

Näin fiksusti sitten tietokonetta omistamattomien asukkaiden pankkiasioinnit siirretään noin 70 km:n päähän Ämmänsaareen. Pankkipäätettä tai -automaattiakaan kun ei ole, niin miten käy laskujen ja käteisen noston?
 (Ellei laitteita sitten sijoiteta kahteen mahdollisesti ajateltavissa olevaan toimipisteeseen, Ruhtinan Kauppaan tai TB:lle. Mutta kuka sijoittaa? Pankkiko muka?)
Pankkikortteja tai nettiä kun kaikki eivät suinkaan suostu käyttämään, eivät kai välttämättä edes oppisikaan. Kyllä se käteinen tuntuu monista turvallisemmalta vielä pitkän aikaa.
Laskujen maksamiseen lie kuitenkin postimaksuton maksupalvelukuori-mahdollisuus?

Tämähän johtaa vähitellen siihen, että vanhusten ja vaivaisten luokse joudutaan hommaamaan henkilö, joka hoitaa heidän raha-asiansa viikottain tai kuukausittain.
He kun eivät pysty matkaamaan tuota väliä harvaan liikennöivillä busseillakaan ja taksi maksaa...
Mutta maksaa se avustajakin...

Ruhtinansalmi ei vähällä luovuta. Sehän koettaa kaikin voimin pyristellä pärjätäkseen, on tehnyt sitä jo kauan.
 On yritteliäs monin eri tavoin; vasta remontoitiin entinen suosittu tanssipaikka kylätaloksi, ja muukin kylätoiminta on vireää.
Miksi tuollaiset elämisen jatkamispyrkimykset pitää yrittää lannistaa?

Tätä se nykymaailman meno on - kaikki halutaan survoa asutuskeskuksiin, maaseutu jää niille, jotka pystyvät siellä omin neuvoin pärjäämään.
Mökkeilijöille ja peikoille paratiisiksi?

Voi minun Kainuutani!

4 kommenttia:

Aili-mummo kirjoitti...

...niin, ja petojen.;)

Herrat käyvät sitten niitä metsästämässä...

Sylviira kirjoitti...

Juuri niin. Petojahan siellä jo onkin ennestään, ne lisääntyvät koko ajan. Tänäkin talvena susi on tappanut poroja just tuolla useita kymmeniä. On röyhkeä yksilö, ei pelkää ihmisiäkään, mutta menee piiloon Martinselkosen luonnonsuojelualueelle, missä sitä ei voi metsästää. Eivät kylläkään edes ne herrat...

Anonyymi kirjoitti...

Todella ikävää, että melkein kaikki palvelut syrjäseuduilla ajetaan alas kannattamattomina. Tuntuu, että nykyään vain voiton maksimointi on tärkeää. Näin ajatellen, kannattaako yleensäkään elää...? Itselläni liittyy Ruhtinansalmen Pankkiin paljonkin muistoja: Keskimäisen Otto kävi koulullamme kertomassa säästämisen tärkeydestä ja kehotti avaamaan säästötilin. Niillä muutamilla kympeillä sitten elettiin "herroiksi" luokkaretkellämme Helsingissä keväällä 1960. Oi niitä aikoja...
Kesällä 1967 olin kesäloma-apulaisena "Kassa-Matin" ollessa pankinjohtajana. Maailma muuttuu, eikä aina hyvään suuntaan. Aune

Sylviira kirjoitti...

Minäkin olin yhtenä kesänä siellä viitisen viikkoa, asuin sen ajan Muhkiossa veljen perheen luona. Seija ja Matti olisivat houkutelleet jäämään sinne töihin kokonaan, pankki olisi kurssittanutkin. Mutta eihän sitä nyt Helsinkiin asti uskaltanut ajatellakaan yksin... :)

LUETUIMMAT