perjantai 31. joulukuuta 2010

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

Venyihän se lasten mummolaan pääseminen lähemmäs puolta yötä, juna kun oli normaaliin tapaansa myöhässä, (se kun ei ole ilmeisesti vieläkään käsittänyt työskentelevänsä välillä pakkasellisissakin olosuhteissa, sillä talven tulo tuntuu yllättävän aina), mutta silti ensimmäisten joululahjojen oli päästävä aukaisuun ja kaukaa viisaana mummi oli asiat järjestänytkin siihen malliin, että se onnistui. Nukkumaan ei millään olisi maltettu ja pikku jalat tömisyttivätkin mummolan lattiaa vielä puoli yhdeltä. No, seuraavana aamuna unta sitten riittikin ihan siihen malliin, että enoa jo rupesi epäilyttämään, mahtaisiko hän ehtiä nähdäkään lasten ilmeitä näiden aukaistessa loppuja lahjapakettejaan. Hänen kun oli jo sinä samaisena päivänä lähdettävä junailemaan pääkaupunkiseudulle takaisin... 

No ennättihän hän senkin ilon nähdä, kun lahjoja heti aamusta ruvettiin etsimään kuumenee/kylmenee -periaatteella ja lisääkin olisi mieluusti etsitty, mutta siihen oli pakko panna stoppi; eihän nyt mummillakaan ihan älyttömästi niitä lahjoja riittänyt, vaikka ihan vähän hupsu näissä(kin) asioissa onkin! (Mitä nyt vähän varalle ostettuja sukkahousuja, pikkareita ja sukkia laittoi salavihkaa lahjakasseihin ja jätti ne "löydettäviksi", minkä vaikutus oli lähestulkoon yhtäläinen...) 

Illalla ulkoa tulemisen jälkeen saunaanmenokehoitukset kaikuivat kuuroille korville, laulettiin vaan keskittyneesti Vaarilla on saari. Lojuttiin säkkituolilla, tuijotettiin toisiaan ja hoilattiin. Lopulta piti muinoin päteviksi koetut kiristyskeinot ottaa käyttöön ja uhata, ettei mummin viereen sitten saunassa käymättömillä olisi asiaa ja kun sekään ei lotkauttanut minkäänlaista korvaa, latasi mummi lopuksi, että taitaapa se uusi Nalle Puhin tai Pulle Nahin... mikä lie... CD:kin jäädä katsomattomien pinoon, mikäli ja ellei... "No se muuttaa asian", tuumi Pepsukka ja lähti viivana, toinen perässään, tietysti. 

Saunasta tulon jälkeen ukki istutti tytöt viereensä, kampasi hiukset ja leikkasi varpaankynnet. Äiti lyhensi otsatukat. Mummi oli kaikesta äkkinäisestä hulinoinnista niin huteroitunut, ettei hänestä enää mihinkään olisi ollutkaan. 

Nukkumaanmenorituaaleihin kuuluva riehuminen huipentui normaaliin kimppaitkuun, josta selvittyä halaamisesta ja suukottelusta ei meinannut loppua tullakaan. "Anna siskolle vielä yksi pusu poskelle!" kehotti Pinjuska kerran toisensa jälkeen, kietoi kätensä siskon kaulaan ja pussasi. Sitten äiti kehotti "kaksosia" istumaan vierekkäin, kun hän ja mummi harjaisivat heidän hampaitaan patteriharjoilla. Kaksosiksi kutsuminen oli ilmeisen mieluista ja sekin pyrki tahnavaahtosuita naurattamaan, kun mummi päivitteli, miten mummolassa robotit tekevätkään kaikenlaista, puhdistavat niin lattioita kuin lasten hampaitakin... 

Tänä iltana ammutaan muuan raketti. Alkuillasta jo, sillä uusi vuosi aloitetaan nukkumalla. Jospa se taikoisi mummillekin enemmän unitunteja tulevaksi vuodeksi. 

Hyvää Uutta Vuotta! 

tiistai 28. joulukuuta 2010

YHTÄ ODOTUSTA KAIKKI TÄÄ?

Jouluksi lapsenlapset eivät tulleet, eivät edes joulupäivän iltana, kuten suunnitelmissa oli. Nuorempi sairastui vesirokkoon, jonka vanhempi oli vastikään kunnialla kärsinyt.

Kuusi välkytteli ikkunan takana, lahjapaketit lymysivät mummin työhuoneen pöydän alla, kinkut, rosollit ja laatikot vartoivat jääkaapissa. Mummin ja ukin sydämissä kohisi avaruus.

Onneksi poika tuli, pitkästä aikaa! Hänen kanssaan hytisimme hautausmaakierroksen Suomussalmen kalmiston lumisten kumpujen keskellä, sytytimme kynttilöitä, toivotimme rakkaillemme Siellä Jossakin Hyvää Joulua. Kärvistelimme, pakkanen paukkui. Ja sitten sukulaisiin syömään ja anopin luo yöksi.

Nyt odotamme jälleen. Elämme toivossa, ettei erään sukulaisen sairastama vatsatauti ollut tarttunutkaan meihin ja lapset voisivat saapua. Toivossa on hyvä elää. Toivottavasti... Pojalla olisi lähtö jo takaisinpäin ja häntä harmittaa, jos häneltä menee ohi lasten kasvojen näkeminen näiden availlessa pakettejaan.

Että mitäkö saimme joululahjaksi? Saimme robotti-imurin, jonka jäljessä nyt yhdessä kuljemme, jolle asettelemme virtapiirejä, jolle huomauttelemme, mitkä kohdat jäi käymättä ja jota kehumme, kun se onnesta lurittaen osaa itsenäisesti hakeutua pesäänsä uudelleen latautumaan.

Sen kyydissä varmaankin matkaa moni mollamaija vielä joskus...

tiistai 21. joulukuuta 2010

TUOMAANPÄIVÄ

21.12. on palindromi eli se voidaan lukea samalla tavalla molempiin suuntiin, niin etu- kuin takaperinkin. Päivä on myös joulun tuojan, Tuomaan päivä. "Hyvä Tuomas joulun tuopi, Hiiva-Nuutti pojes viepi." Nyt pitäisi siis ruveta hiljentymään jouluun, vaikka meillähän se kiire ja hälinä taitaa kiihtyä lähes taivaisiin asti mitä lähemmäksi H-hetkeä saavumme... 

Entisinä aikoina suojaksi pahoja henkiä vastaan oville tai porteille tervattiin ristit tai ne rakennettiin puusta ja muistona siitä on tuomaanristi tänäkin päivänä monen kodin pöydällä. Tässäkin tavassa on nähty pakanuuden vaikutusta kuten niin monessa muussakin uskoon liittyvässä, joten ihan sulavastihan me luovitaan täällä pakanuuden ja kristinuskon suloisessa sekamelskassa, vaikka kaikki sitä eivät tietenkään halua myöntää tai siitä edes tietääkään. Mutta jokaiselle jotakin, kannattaako noihin sen tulisemmin kiukustua, pääasiahan on, että ihmisellä on hyvä ja rauhallinen suhde niin omaan itseensä, lähimmäisiinsä kuin henkiseen tai hengelliseen maailmaansakin.

Tänään aamusta näkyy myös täydellinen kuunpimennys.

torstai 9. joulukuuta 2010

"MUN SYDÄMENI TÄNNE JÄÄ"...

Taas yksi tunteidemme tulkki lähti. Kari Tapio, laulaja, joka upeine äänineen, karismoineen ja niin, inhimillisine heikkouksineenkin jätti pysyvän muiston itsestään sydämiimme. Hänen laulunsa tuovat muistoista esiin nuoruuden väkevimmät tunnot, ja kyllähän ne heläyttelevät vielä varttuneemmallakin iällä niitä ihmismielen herkimpiä kieliä.

Hän poissa on. Laulut ja muistot jäivät. Kiitos!

maanantai 6. joulukuuta 2010

ONNEA, RAKAS SUOMENIMAA!

Eilen käytiin tunnin pituisella metsälenkillä. Kälyn mies oli ajanut lumikelkalla reittiä, joten ei tarvinnut umpea kahlata. Hyvä oli ilma, helppo hengittää eivätkä varpaat eivätkä sormetkaan valitelleet.Mitä nyt nenä pakkautui Petteri Punakuonoa matkimaan... Metsä oli pukeutunut hurmaavaan asuun, jäniksen ja ketun jäljet yhytimme tuon tuostakin. Hiljenimme hetkeksi kuuntelemaan puron vienoa solinaa kevyen jääkerroksen alta. 

Tänään on kotomaamme itsenäisyyspäivä, jolloin äkkiä taas muistamme veteraanejamme, suitsutamme heille kiitosta ja sitten taas vuodeksi unohdamme. No, eiväthän ne onneksi kaikki niin tee. Mutta vasta nytkö on hoksattu perustaa muistelupiirejä, joissa sodan kokeneet pääsevät purkamaan ahdistuksiaan? Kummastelenkin, MIKSI VASTA NYT, vai enkö ole sattunut moisesta ennen kuulemaan? Vuosikymmeniähän siihen olisi tarvetta ollut. 

Onnea, Suomi-neito! 


LUETUIMMAT